Reset Password

Your search results

Povijest

7 travnja, 2017 by visitkanfanar

Samo mjesto Kanfanar po prvi se put u pisanom obliku spominje 1096. godine u vrijeme akvilejskog patrijarha Volrika. Kanfanar je postao općinskim središtem tek početkom 18. stoljeća; do tada je bio pod upravom srednjovjekovnog grada Dvigrada. Kada su se u Dvigradu pojavile malarija i kuga, stanovnici su napustili grad i preselili se u okolna sela na vrhu Drage, a općinska uprava i kler u Kanfanar, u novo općinsko i crkveno središte.

Do propasti Dvigrada Kanfanar je bio naselje ratara i pastira. Kuće su bile male prizemnice raštrkane na širem području. Mjesto je svoj prvi procvat doživjelo upravo u vremenu umiranja Dvigrada kada su izgrađene mnoge gospodarske kuće. Bile su to kuće općinskih čelnika i kanonika, o čemu još i danas svjedoče uklesani natpisi s podacima iz 18. stoljeća, dok je župna crkva izgrađena koncem 17. stoljeća.

Svoj novi procvat Kanfanar doživljava krajem 19. stoljeća kada izgradnjom pruge za Pulu i odvojka za Rovinj postaje važno prometno čvorište. Tada u Kanfanar dolaze mnogi obrtnici, a mjesto se razvoja i postaje pravo općinsko središte.