Reset Password

Your search results

Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko-prijateljskog smještaja Eco Domus

Published on February 28, 2022 by tz-kanfanar

Istarska županija (Upravni odjel za turizam) objavila je javni poziv za uključenje u program certificiranja eko-prijateljskog smještaja Eco Domus. Riječ je o certifikatu koji se dodjeljuje smještajnim objektima koji udovovljavaju EcoDomus kriterijima, a koji su vezani uz održivo, eko-prijateljsko i društveno odgovorno poslovanje.

Trenutno je u program Eco Domus uvršteno 47 objekta koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija, a s ciljem uključivanja novih objekata u program Eco Domus, objavljen je Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri, gdje se mogu naći sve potrebne informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata Eco Domus.

Za uvrštenje u program Eco Domus potrebno je prijaviti se na javni poziv koji je otvoren do 31. listopada tekuće godine. Prijave se dostavljaju online putem sljedeće poveznice.

U sklopu Eco Domus programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada te koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su: društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada.

Category: Uncategorized