Reset Password

Your search results

Jakovlja

7 travnja, 2017 by visitkanfanar

Posljednjeg vikenda u mjesecu srpnju tradicionalno se održava Jakovlja – najveća fešta Kanfanara.

Od davnina su se na ovom području organizirali stočni sajmovi pored ruševina nekadašnjeg samostana posvećenog ovom svecu, na raskrižju nekoliko općina. Početkom 90-ih godina 20. stoljeća tradicija je obnovljena, a smotra istarskih volova postala je njezin centralni događaj. Naime, tih je godina istarskih volova (boškarina) u Istri bilo jako malo i cijeloj je pasmini opasno prijetilo izumiranje. S ciljem osvješćivanja javnosti o tome kako je Istra na rubu da u potpunosti izgubi ovaj svoj najveći simbol, Kanfanarci su osmislili smotru volova na kojoj se sve od onda održava i izbor najljepšeg, najtežeg i najposlušnijeg istarskog vola. S godinama, dobrim dijelom i zahvaljujući Jakovlji, broj je istarskih volova rastao, iako pasmina nikad nije prestala biti ugrožena. I danas na kanfanarsku smotru dolaze ponosni vlasnici boškarina s ovim preko tone teškim životinjama. Nakon otvaranja smotre, u svečanoj se povorci odlazi prema javnoj vazi gdje se biraju najteži boškarni, a potom i u valu gdje se prikazuje kako se je nekada oralo s volovima. U ovoj se zanimljvoj vještini mogu okušati i posjetitelji. Nakon proglašenja najtežih, najposlušnijih i najljepših istarskih volova, slijedi zabava do dugo u noć uz bogati kulturno-umjetnički i zabavni program.

Jakovlja je danas obogaćena i raznim drugim programima, pa se tako u petak može uživati u gastro showu Fužijada tijekom kojeg se može naučiti kako se izrađuje i priprema ova najpoznatija istarska tjestenina. Naravno, fuži se mogu i kušati, i to s različitim umacima.

Tražite li nezaboravne doživljaje gastronomije, tradicije, kulture i prošlosti Istre – dobrodošli ste na Jakovlju!

 

Manifestacija Jakovlja dobitnik je godišnje nacionalne nagrade Simply the best (2016. godine), kao najbolja manifestacija inspirirana lokalnim običajima i tradicijom.