Reset Password

Your search results

Općina istarskog vola i fuži

7 travnja, 2017 by visitkanfanar

Mnogo je znamenitosti po kojima je Općina Kanfanar poznata. Od ruševina srednjovjekovnog grada Dvigrada, prekrasne zeleno-plave oaze Limskog kanala, brojnih arheoloških lokaliteta, bogate sakralne baštine, lokalnih proizvoda…

No, želeći ukazati na potrebu o brizi o najosjetljivim dijelovima istarske kulturne i tradicijske baštine, Općina Kanfanar brendira se kao općina istarskog vola i fuži. Istarski vol, kao važan simbol Istre i životinja bez koje je u prošlosti život istarskog seljaka bio nezamisliv, jedna je od prvih asocijacija na spomen Kanfanara s obzirom da se ovdje svake posljednje subote u mjesecu srpnju održava smotra istarskih volova – boškarina. Godine 1991., kada je smotra prvi put održana u Kanfanaru, broj je istarskih volova bio izuzetno mali, a upravo je s ovog mjesta poslan jedan od prvih apela za spas ove pasmine kojoj i dalje prijeti izumiranje. Sve od tada, zajedno s uzgajivačima istarskog vola, nastavljamo se boriti za spas ove pasmine koja je tako snažno utkana u identitet Istre.

S druge strane, pozornost smo usmjerili i na fuže – kraljicu istarske tjestenine. Od davnina su fuži u istarskoj kuhinji bili neizostavan dio blagdanskog stola jer običaj je da se ova tjestenina priprema za posebne prigode. Priča o fužima krenula je iz Kanfanara kada je 1987. godine s radom počeo obrt za proizvodnju tjestetnine „Klara M“ koji i danas nastoji proizvoditi tjesteninu na čim tradicionalniji način, koristeći kvalitetne namirnice i posebne načine proizvodnje.

Istarski su vol i fuži u centru najveće kanfanarske manifestacije Jakovlje, kada se održavaju smotra istarskih volova i gastro show Fužijada.

Pozivamo Vas da s nama otkrijete priču o boškarinima i fužima, ali i da se usudite biti znatiželjni i otkrijete što sve našu općinu čini posebnom.