Reset Password

Your search results

U nedjelju 17.3. slijedi 2. izdanje Dana limskih oštriga

Published on Marzo 12, 2024 by tz-kanfanar

Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja Dana limskih oštriga, manifestacije koja je u Limski zaljev privukla velik broj posjetitelja i ljubitelja ove školjke, u nedjelju 17.3. održat će se i njezino drugo izdanje uz zanimljiv program s ponudom baziranoj na limskoj oštrigi (kamenici), koji je predstavljen na danas održanoj tiskovnoj konferenciji.

Gastro program na rivi počet će u 12 sati i trajati do 16 sati, a u tom će vremenu gosti moći uživati u ponudi sirovih oštriga za koje će se pobrinuti „Istrida d.o.o.“ – jedino uzgajalište oštriga na Limu. Oštrige će se prodavati u porcijama od 4 ili 8 komada, po cijeni od 10, odnosno 20 eura. Osim oštriga, na rivi će se predstaviti i lokalna ekološka vina „Lunika“, domaći proizvodi (rakije, likeri) OPG-a Olimp te selekcija vina istarskih vinara za koju će se pobrinuti restoran „Fjord“, a restoran „Viking“ pripremit će istarske slastice (fritule i ostale tradicionalne slastice).

Osim kroz program na rivi, oštrige će biti prezentirane i u tematskim menijima koje pripremaju restorani „Viking“ i „Fjord“, a koji će se povodom manifestacije nuditi po promotivnim cijenama. Riječ je o jelima koja nisu dio uobičajene ponude restorana, a oštrigu/kamenicu kao namirnicu nudit će u raznim varijantama.

Restoran „Viking“ po cijeni od 45 eura nudit će meni: 2 sirove i 2 gratinirane oštrige, tjestenina s oštrigama, filet ribe s oštrigama i palentom, desert.

Restoran „Fjord“ priprema dva menija, i to meni 1 koji za cijenu od 45 eura nudi 2 sirove i 2 gratinirane oštrige, bavette s oštrigama, filet brancima s oštrigama i istarska skuta s medom i smokvama, te meni 2 po cijeni od 40 eura unutar kojeg će se nuditi krem juha od šparoga i oštriga, bavette s oštrigama, filet brancina s oštrigama te istarska skuta s medom i smokvama za desert.

Kako bi se osiguralo mjesto u restoranu, nužne su prethodne rezervacije.

Uz gastronomsku ponudu, manifestacija će imati i niz zabavnih popratnih sadržaja pa će se posjetitelji tako moći voziti brodom po Limskom zaljevu, a planirani polasci broda su svakih pola sata, počevši od 12 sati i zaključno s 15:30 (zadnji polazak). Karte za brod po cijeni od 5 eura moći će se kupiti na rivi, pored polazišta broda.

Osim kroz vožnje brodom, Limski zaljev i njegove ljepote moći će se upoznati i kroz izložbu fotografija „Lim iznad i ispod“ na kojoj će se moći vidjeti razne mikrolokacije unutar zaštićenog područja Limskoga zaljeva, među kojima i nekoliko fotografija iz podmorja Lima, za koje su se pobrinuli članovi ronilačkog kluba iz Vrsara.

Zanimljivost ovogodišnjeg Dana limskih oštriga bit će i prezentacija uporabnih suvenira, odnosno prirodnih sapuna na bazi maslinovog ulja obogaćeni komadićima ljušture limskih oštriga i dagnji za piling. Autori ovog kreativnog suvenira učenici su i profesori Talijanske srednje škole iz Rovinja.

Kako se cijela manifestacija održava na području zaštićenog područja čiji su kapaciteti ograničeni, tijekom tog će dana na snazi biti privremena regulacija prometa, a parkiranje će biti organizirano i regulirano u mjeri u kojoj je to moguće s obzirom na ograničene kapacitete prostora za prihvat vozila, pa se vozače i goste manifestacije moli za strpljenje i razumijevanje, kao i za korištenje drugih načina dolaska na rivu Limskoga zaljeva (morem, pješačkim i biciklističkim stazama…) kada je to moguće.

Limska kamenica (lokalni naziv: oštriga) poznata je delikatesa ovoga područja sa vrlo specifičnim okusom i karakteristikama, što duguje upravo mikroklimatskim specifičnostima Limskoga zaljeva, inače zaštićenog područja u čak tri kategorije – kao značajni krajobraz, posebni rezervat u moru i dio ekološke mreže Natura 2000. Cilj je ove manifestacije dodatno valorizirati i brendirati ovu namirnicu, kao i cijelo ovo područje, i to upravo u vrijeme kada je kamenica najpunija i najukusnija za kušanje – oko blagdana svetog Josipa.

 

 

Category: Eventi