Reset Password

Your search results

Javni poziv za obilježavanje Svjetskog dana turizma

Published on 5 rujna, 2017 by tz-kanfanar

 

Upravni odjel za turizam Istarske županije objavio je javni poziv za sufinanciranje programa za obilježavanje Svjetskog dana turizma koji će se ove godine u Istarskoj županiji prikladno obilježiti u subotu 30. rujna.

Cilj je ovog javnog poziva pobuditi što veći interes turističkog sektora da svoje sadržaje i usluge učine dostupnijima na taj dan te će se stoga od strane Upravnog odjela za turizam Istarske županije i financijski poduprijeti turistički sadržaji koje ponuđači usluga tog dana žele ponuditi besplatno ili po 50% povoljnijoj cijeni.

Među svim pristiglim prijedlozima odabrat će se oni koji se uklapaju u  razvojne prioritete Upravnog odjela za turizam Istarske županije, posebice oni koji posluju u skladu s principima održivog i odgovornog razvoja, te koji doprinose podizanju kvalitete i produženju turističke sezone, kreiranju doživljaja i ravnomjernom razvoju turizma Istre.

Detalji oko javnog poziva kao i sami obrazac za prijave nalaze se na internet stranicama Istarske županije.

Potrebne informacije moguće je dobiti i u Upravnom odjelu za turizam Istarske županije i to slanjem upita na e-mail adresu turizam@istra-istria.hr, pozivom na broj 052/351-601 ili osobno.

 

 

 

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, na dan kada se na sjevernoj hemisferi glavna turistička sezona približava svome kraju, a na južnoj počinje, ove će godine biti obilježen temom „Održivi turizam, instrument razvoja“ (Sustainable Tourism, a Tool for Development).

”Samo u prošloj godini, 1,235 milijuna putnika prelazilo je međunarodne granice. Do 2030. godine taj će se broj povećati na 1,8 milijardi. Slaveći Svjetski dan turizma 2017., pitamo se  kako  omogućiti tu snažnu globalnu transformatorsku silu, pomoći da se ostvari tih 1,8 milijarde prilika, te  doprinijeti da ovaj svijet bude bolje mjesto. Ovaj Svjetski dan turizma je prilika da od vas zatražimo da, kad god putujete, gdje god putujete, sjetite se poštovanja prirode, poštivanja kultura i poštovanja domaćina “, rekao je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai.

Ako je rast turizma održiv, turizam nije neprijatelj nego vodi ka gospodarskom napretku uz očuvanje okoliša i kulturnih dobara. Turizam i industrija putovanja postali su iznimno važni za svjetsku i brojne nacionalne ekonomije. Danas turizam generira 10 posto svjetskog BDP-a, jedno na svakih deset radnih mjesta i 7 posto svjetske trgovine te je i ključan za platnu bilancu mnogih zemalja, te je UNWTO upravo zbog golemog utjecaja turizma u svijetu ovu godinu označio i međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj.

Održivi turizam promiče očuvanje okoliša, zaštitu materijalne i nematerijalne baštine te angažman, predanost i poštivanje lokalne zajednice. Održivi rast turizma podjednako traži snažnu, održivu turističku politiku i angažman svih nacionalnih i lokalnih vlada, uprava tvrtki privatnog sektora, lokalnih zajednica, stanovnika i samih turista.

Zajedno možemo nastaviti s izgradnjom održivog, ravnopravnog i dobro upravljanog turističkog sektora koji omogućuje razvoj mnogih područja diljem svijeta i može nas obogatiti svaki put kad negdje otputujemo.

 

ODRŽIVI TURIZAM, INSTRUMENT RAZVOJA

Kategorija: Događanja