Reset Password

Your search results

Javni poziv za uključenje u program certificiranja smještaja – Eco Domus

Published on 1 veljače, 2021 by tz-kanfanar

Na službenim mrežnim stranicama Istarske županije objavljen je novi javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus, čime se nastavlja promicanje održivog razvoja turizma, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, koji se temelje na Master planu razvoja turizma Istre 2015.-2025., pokrenut je program Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

U sklopu Eco Domus programa, kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz Informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 3 godine.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su: društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada.

Za sada je u program Eco Domus uvršteno 44 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija.

 

Više informacija i upute o mogućnostima uključivanjima u program EcoDomus mogu se saznati na stranicama Istarske županije: JAVNI POZIV – ECO DOMUS

Kategorija: Nekategorizirano