Reset Password

Your search results

Mogućnosti i uvjeti za dolazak stranih gostiju u RH

Published on 19 svibnja, 2020 by tz-kanfanar

Obavještavaju se pružatelji usluga smještaja o sljedećim novostima vezano za mogućnosti i uvjete dolazaka gostiju u RH:

– Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH od 9. svibnja, ulazak stranih državljana u RH moguć je ukoliko zadovoljavaju određene uvjete koje možete pronaći u sljedećem linku: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Prelazak-granice-09-05.pdf . Također, sukladno uputama MUP-a, ističe se da se “gospodarskim razlogom” za ulazak u zemlju mogu smatrati i rezervirane turističke aktivnosti te u navedenu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/kuću za odmor/hotel itd., ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedirilice, uplaćeni ili dogovoreni turistički obilasci RH kao i čitav drugi spektar turističkih aktivnosti, zatim suvlasnički udjeli u tvrtkama registriranim u RH, posjet stomatološkim ambulantama itd. U svim slučajevima gdje navedena kategorija putnika može dokazati da svojim dolaskom ostvaruje određenu gospodarsku djelatnost, potrebno je omogućiti dolazak.

Kada se radi o neodgodivim osobnim razlozima za ulazak stranaca bez obzira na njihovo državljanstvo, posjedovanje nekretnine ili plovila, odnosno dolazak na sahranu članu obitelji samo su osnovni razlozi dolaska. I ovdje se radi o širokom spektru mogućih razloga kao sto su briga o članovima obitelji, poglavito onim starije životne dobi, dolazak zbog sudjelovanja na sudskim ročištima ili polaganja državne mature, dolazak do financijskih institucija ukoliko stranci primaju plaću ili mirovinu od RH poslodavca, vjenčanje člana obitelji i sl.

Ako se putnik obrati izravno PP/PGP, odnosno graničnom prijelazu, a radi se o situacijama koje nisu dvojbene i ispunjava uvjete za ulazak u RH, isti se neće upućivati  da se javi Upravi za granicu putem maila uzg.covid@mup.hr, već će mu se omogućiti ulazak u RH ukoliko je na samom graničnom prijelazu, dok će se  u svim spornim situacijama uputiti  na prethodni upit Upravi za granice.

– Budući da svaka zemlja ima različite propisane uvjete za prelazak svoje granice, ažurirane informacije o tim uvjetima mogu se pronaći na sljedećem linku: https://www.koronavirus.hr/sto-moram-znati/o-putovanju/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22.

– Ako neka strana zemlja traži da se kao uvjet ulaska/izlaska u/iz zemlje predoči potvrda o zdravstvenom stanju putnika (npr. Austrija),  moguće je testiranje na COVID 19 napraviti u Drive in punktu Zavoda za javno zdravstvo IŽ, Nazorova 23, Pula (informacije na broj 0995294455, od 0 do 24) uz cijenu od 1.506,00 kuna.

 

Kategorija: Nekategorizirano