Reset Password

Your search results

Potpisan Sporazum o udruživanju turističkih zajednica gradova i općina s područja središnje Istre pod nazivom „Autentična Istra“

Published on 23 prosinca, 2020 by tz-kanfanar

Nakon što su tijekom 2020. godine odražene potrebne predradnje te je Povjerenstvo o udruživanju turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta dalo suglasnost na prijedlog Sporazuma, danas je u Pazinu potpisan Sporazum o udruživanju turističkih zajednica gradova i općina s područja središnje Istre pod nazivom „Autentična Istra“. Potpisnice Sporazuma su TZ Središnje Istre, koja je ujedno i koordinator ovog projektnog udruživanja, zatim TZ Grada Buzeta te TZ-ovi općina Barban, Žminj, Svetvinčenat i Kanfanar (ukupno 14 JLS-ova).

Tijekom 2020. godine, uz prisustvo i podršku predstavnika Ministarstva turizma i sporta (MINTS) i TZ Istarske županije, projektno novoudružene turističke zajednice (TZ) odradile su potrebne predradnje i dogovore vezane uz usuglašavanje Sporazuma, zajedničkih projektnih aktivnosti, odluka svih Turističkih vijeća TZ-ova te prikupljanja i slanja neophodne dokumentacije Povjerenstvu o udruživanju turističkih zajednica pri MINTS-u. Sve navedeno s ciljem zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih ka daljnjem razvoju turističkih proizvoda destinacije središnje, ruralne Istre – pod zajedničkim nazivom „Autentična Istra“.

Naime, navedeno područje geografski je zapravo homogena te izvrsno povezana destinacija. Kao takva, ona svojim gostima nudi slične turističke proizvode, koji se međusobno nadopunjuju, a koje svaka navedena TZ razvija zasebno, ali i u suradnji s TZ-ovima u okruženju. Upravo iz prethodne suradnje, odnosno zajedničkog osmišljavanja i provedbe raznih projekata, prije svega vezanih uz jačanje i promociju eno-gastronomske ponude, ali i njenog prožimanja sa segmentima outdoor ponude te obiljem kulturno-povijesnih i prirodnih atrakcija, početkom 2020. godine začeta je i ideja o nešto formalniijem, projektnom udruživanu u svrhu snažnije zajedničke promocije eno-gastronomske ponude i enogastronomskih manifestacija destinacije na domaćim i inozemnim tržištima. Projektna suradnja bit će realizirana kroz zajedničko osmišljavanje i provedbu programa koji će biti zajednički definirani, a sve u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima. Također, bitno je napomenuti da će se u budućnosti suradnja širiti i na druge segmente turističke ponude, odnosno da će se za svako godišnje razdoblje definirati dodatni prioritetni turistički proizvodi i projekti, koji će doprinositi daljnjem razvoju i promociji destinacije – središnje, ruralne – „Autentične Istre“. Glavni cilj ovog projektnog udruživanja je daljnje formalnije osnaživanje suradnje i postojećih kapaciteta te zajednička promocija na domaćem i inozemnom tržištu, a sve u skladu sa smjernicama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji potiče udruživanje turističkih zajednica.

Turističke zajednice objedinjenje ovim projektnim udruživanjem i dosad su zajednički provodile niz aktivnosti, poput brojnih edukacija za privatne iznajmljivače i ostale turističke dionike sa svoga područja, a ovim sporazumom suradnja će se dodatno ojačati te će se stvoriti preduvjeti za snažnije brendiranje i promociju područja unutrašnjosti Istre.

Kategorija: Događanja