Reset Password

Your search results

Predstavljen autentični suvenir iz Dvigrada – „Rančin Dvegrajka“

Published on 16 prosinca, 2021 by tz-kanfanar

Na danas održanoj konferenciji za medije, u prostoru kanfanarske turističke zajednice predstavljen je novi zanimljiv i originalan suvenir ove općine – replike naušnica pronađenih kraj srednjovjekovnog Dvigrada.

Naime, u suradnji općine, turističke zajednice, Udruge Dvegrajci i Arheološkog muzeja Istre s pulskom su zlatarnicom „David“ osmišljene i izrađene replike dvaju tipova naušnica iz Dvigrada, čiji se originalni primjerci čuvaju u Arheološkom muzeju Istre i dio su Srednjovjekovne zbirke muzeja, a od 1968. godine zbog svoje vrijednosti imaju i svojstvo kulturnog dobra te su upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

O ovom zanimljivom kulturnom i turističkom projektu, ispred Općine Kanfanar načelnik Sandro Jurman rekao je kako ove naušnice sada predstavljaju autentičan i originalan suvenir ovoga područja, a vrijednost ovog projekta je i u činjenici da se njime valorizira bogata kulturna i povijesna baština Kanfanarštine.

Da će replike dvigradskih naušnica biti i zanimljiv suvenir turistima, istaknula je direktorica turističke zajednice Ivana Maružin, koja je rekla kako ove naušnice datiraju još u 9. stoljeće, a pronađene su kraj crkve svetog Petra pored Dvigrada, i u originalu su bile izrađene iz bronce.

Ispred zlatarnice „David“ iz Pule, o tome kako je izgledao proces izrade replike, i to u zlatnoj, srebrnoj i rose gold varijanti, govorio je vlasnik zlatarnice Luiđ Đinić koji je izrazio zadovoljstvo uključivanjem u projekt i rezultatima rada, jer iako su originali stoljećima stari, upravo su ovakvi oblici naušnica danas ponovno u trendu. Za izradu jednog para naušnica treba i do 5 sati, a sav se proces odvija ručno te je svaka naušnica na određeni način unikatno djelo. Naušnice će se izrađivat od srebra i to u tri verijante, srebrne, pozlaćene i s rose gold pozlatom, te od zlata.

Prva varijanta izrađena je s ovijenom žicom oko karike, a drugi tip okrugla je naušnica s perlom u sredini. Inače, oko Dvigrada pronađene su i druge naušnice, od kojih su neke „tipske“, odnosno u jednakom su ili sličnom obliku pronađene i na drugim lokalitetima po Istri, dok to nije slučaj s naušnicama čije su replike izrađene ovim projektom te se može reći da one sada predstavljaju pravi autentičan dvigradski suvenir. Naziv „Dvegrajka“ ove su naušnice dobile zbog činjenice da se stanovnike nazivao dvegrajcima, a naušnice će se osim u zlatarnici „David“ moći kupiti i u prodajnim objektima Arheološkog muzeja Istre, ali premijerno i na Božićnom sajmu ove nedjelju u Kanfanaru.

 

Kategorija: Nekategorizirano