Reset Password

Your search results

U nedjelju prvo izdanje nove gastro manifestacije Dan limskih oštriga

Published on 14 ožujka, 2023 by tz-kanfanar

Uzgajalište školjaka u Limskom kanalu, snimio Mavar

S ciljem dodatne valorizacije i promocije kamenica (oštriga) iz Limskoga zaljeva, u suradnji Općine Kanfanar i turističe zajednice te uzgajališta školjki Istrida i restorana Viking, u nedjelju 19. ožujka održat će se prvo izdanje nove gastronomske manifestacije – Dan limskih oštriga.

Vjeruje se da su oštrige najpunije i najukusnije na dan svetoga Josipa, a upravo u tom terminu održat će se ova nova manifestacija, i to na izvornoj lokaciji, odnosno rivi Limskoga zaljeva. Posjetitelji će od 12 sati moći uživati u limskim oštrigama, kao i lokalnim vinima Lunika te slasticama iz restorana Viking, a sve će to biti popraćeno i glazbenim programom. Također, u restoranu Viking tog će se dana nuditi i posebno jelo na bazi oštriga.

Uz gastronomsku ponudu, nedjeljno popodne na Limu moći će se upotpuniti i vožnjama brodom Limskim zaljevom u trajanju od 45 minuta, a polasci broda bit će u 13, 14:30 i 16 sati, po promotivnim cijenama od 5 eura za odrasle i 3 eura za djecu do 12 godina.

Limske oštrige (kamenice) najpoznatija su vrsta školjke iz ovoga zaljeva, koja se odlikuje svojim svojstvima i razlikuje u odnosu na kamenice iz drugih područja upravo zbog specifičnih svojstava Limskoga zaljeva. Brojni podmorski izvori – vrulje, uzrokuju more smanjenog saliniteta, a izražena temperaturna kolebanja, visoka koncentracija kisika i manja prozirnost nego na otvorenom moru utječu na bogastvo planktona, a time i razvoj raznolike flore i faune. Zbog svega je toga ovo područje povoljno za školjkarstvo, koje na Limu ima višestoljetnu tradiciju. Oštrige su najsočnije zimi i u kasno proljeće, u što će se posjetitelji Dana limskih oštriga moći uvjeriti već ove nedjelje u Limskom zaljevu.

Kategorija: Događanja