Reset Password

Your search results

U petak 23. lipnja otvorenje 21. Dvigrad festivala

Published on 20 lipnja, 2023 by tz-kanfanar


Dvigrad festival, međunarodni festival rane glazbe, svoje će dvadeset i prvo izdanje započeti u petak 23. lipnja u 20 sati koncertom renomiranog talijanskog ansambla Lucidarium, u bazilici svete Sofije u Dvigradu.
Ovaj festival, utemeljen 2003. godine, ugostit će od lipnja do rujna ugledne soliste i ansamble specijalizirane za izvedbe rane glazbe, a ove godine koncept Dvigrad festivala vraća se na prvotnu ideju da se koncerti izvode diljem Istre, pa će tako nakon koncerta otvaranja u Dvigradu uslijediti još tri koncerta, od kojih dva u Svetom Lovreču i jedan u Puli.
Prvi koncert, pod nazivom „Lucidarium oživljava ranoglazbeno zvukovlje“ predstavit će izbor skladbi podijeljenih u više tematskih skupina: „Židov i kršćanin u doba križarskih ratova“, „Dante Multiculturale“ (glazba nadahnuta pjesništvom Dantea Alighierija), „L’Homme Désarmé – Razoružan čovjek. Na marginama društva na kraju srednjeg vijeka“ i „Zvukovi iz Shylockove Venecije (2016)“, u izvedbi ansambla koji je jedan od najistaknutijih kada je u pitanju rana glazba.
Drugi će koncert biti posvećen glasu i orguljama, a održat će ga solistica – pjevačica i orguljašica Elena Roce dana 30. lipnja 2023. u crkvi svetoga Martina u Svetom Lovreču (Pazenatičkom). Umjetnica jednaku pažnju posvećuje pjevanju i orguljama, a izvest će skladbe više skladatelja za glas-solo i za orgulje u okviru programa „Laus Trinitati/Posveta Trojstvu“. Orgulje je izgradio je 1735. godine hrvatski orguljar don Petar Nakić, utemeljitelj mletačko-dalmatinske škole.
Krajem srpnja, također u Svetom Lovreču, održat će se koncert „Diverse bizzare (Od čudnovatih sazvučja do artikulacije afekata u glazbi sedamnaestoga stoljeća)“, u izvedbi vokalnog solista Darka Soltera (basbariton), Silvia Richtera (barokna violina) i Egona Mihajlovića (orgulje), koji će izvesti odabrane skladbe talijanskih skladatelja iz prve polovice 17. stoljeća. Koncert će se održati 29. srpnja u crkvi sv. Martina u Svetom Lovreču.
Posljednji koncert ovogodišnjeg Dvigrad festivala bit će onaj u crkvi sv. Franje u Puli, a u goste dolazi ansambl Responsorium koji će izvesti motete iz zbirke „Motteti a cinque e sei voci“ koju je skladatelj Giulio Schiavetto – Julije Skjavetić objavio 1564. godine u Veneciji kod izdavača Girolama Scotta.
Dvigrad festival i ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Papinskog instituta za sakralnu glazbu u Rimu, uz potporu Općine Kanfanar i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

PROGRAM DVIGRAD FESTIVALA 2023.

Kategorija: Događanja